غلبه بر کمال گرایی

غلبه بر کمال گرایی از نگاه دکتر میثم شکری ساز

غلبه بر کمال گرایی چیست؟ شاید این سوالی باشد که بسیاری از افراد با آن روبرو شده باشند در ابتدا لازم است تا اطلاعاتی را در خصوص کمال گرایی عنوان کنیم و راه‌ های غلبه با آن را عنوان کنیم. کمال گرایی از مشکلاتی است که بیشتر افراد با آن دست و پنجه نرم می‌کنند اما از وجود آن اطلاع ندارد. کمال گرایی جزو بیماری ‌هایی می‌باشد که خواسته ‌ها و معیار های فرد در این بیماری به شکل غیر واقعی بالا می‌رود و فرد کمال گرا در صورت عدم انجام خواسته ‌ها در سطح بسیار بالا دچار شرم و گناه می‌شود.

 به گفته دکتر میثم شکری ساز معنای لغوی این کلمه به معنای رسیدن به بهترین‌ ها در محدوده عقلانی می‌باشد. طبق تعریفی که ارائه کردیم با آگاهی و اطلاعاتی که دارید در مسیر مربوطه حرکت خواهید کرد و در صورت شکست مجدد، تلاش خواهید کرد تا اوضاع را بهبود بخشید.

 لازم است بدانید کمال گرایی یک شمشیر دو لبه می‌باشد. وجود این حس در فرد می‌تواند باعث ایجاد انگیزه شود تا وی تمامی کار ها را با بالا ترین سطح و کیفیت ممکن انجام دهد و از طرفی دیگر می‌تواند باعث اضطراب و درگیری ذهنی فرد شود.

 فردی که دارای کمال گرایی می‌باشد در کودکی از اشخاص مهم زندگی خود و اطرافیانش بازخورد مثبت دریافت نکرده است. اگر شما نیز جزو این افراد هستید لازم است تا با ملایمت و مهربانی از خود انتقاد نمایید و راه‌ های غلبه بر کمال گرایی را مطالعه کنید و با آن آشنایی داشته باشید. تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا در خصوص این مورد اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهیم.

چگونگی فکر کردن افراد کمال گرا

به اعتقاد دکتر میثم شکری ساز اگر وارد ذهن یک فرد کمال گرا شوید، با دنیایی از باید ها و نباید ها روبرو خواهید شد. در ذهن این افراد همیشه جملاتی وجود دارد که آن را تکرار می‌کنند جملاتی مانند باید نفر اول شوم، باید این کار را انجام دهم، باید موفق شوم، باید بهترین را پیدا کنم و غیره.

 این جملات، جملاتی هستند که معمولاً در ذهن افراد کمال‌گرا به شدت وجود دارد. دنیای این افراد دنیای سفید و سیاهی است که در آن خبری از تنوع رنگی نیست. از نظر این افراد اوضاع می‌تواند کاملاً بد و یا کاملاً خوب باشد و هیچ نقطه وسطی وجود ندارد. به این افراد اصطلاحاً صفر و صدی گفته می‌شود. بر اساس تفکر این افراد، اگر کاری آغاز نشود بهتر از آن است که در نوع خود بهترین نباشد. نکته منفی که در افراد کمال‌گرا وجود دارد آن است که این افراد برای خود ارزشی قائل نمی ‌باشند، مگر آنکه بتوانند در یک کار بهترین بازدهی و عملکرد را از خود نشان دهند به عبارت دیگر افراد زمانی احساس ارزشمندی را کسب خواهند کرد که به موفقیت دست پیدا کنند و وجود شکست در این افراد می‌تواند آن ها را به بی ‌ارزش ‌ترین و بی ‌فایده ‌ترین انسان‌ های روی زمین تبدیل نماید.

عوارض کمال گرایی

از نگاه دکتر میثم شکری ساز قطعاً زندگی در دنیایی که به آن اشاره کردیم فرد را دچار مشکلات روانی بسیار زیادی می‌کند. چرا که وجود حساسیت بیش از حد، می‌تواند خطر ابتلا به افسردگی را به مقدار قابل توجهی در فرد افزایش دهد. همچنین عقب انداختن کار ها به دلیل کامل نبودن آن ها می‌تواند فرد را دچار اضطراب بسیار شدیدی کند و در معرض اختلالات اضطرابی زیادی قرار دهد. این افراد در روابط دوستی، ازدواج و یا انتخاب شغل نیز دچار تردید های بی‌شماری می ‌شوند و ممکن است این تردید ها منجر به فرصت سوزی نیز گردد. با توضیحاتی که عنوان کردیم درک می‌کنید که چرا جاده کمال گرایی و جاده موفقیت دو مسیر کاملاً جدا از یکدیگر هستند. قرار گرفتن در مسیر کمال گرایی می‌تواند شما را از دستیابی به آرزو هایتان تا حدود بسیار زیادی جدا کند.

درمان کمال گرایی

درمان کمال گرایی

ممکن است با خواندن این مقاله تصور کنید این خصوصیات تا مقدار بسیار زیادی با خصوصیات شما مطابق دارد. اما در این میان راه درمان کمال گرایی و غلبه بر آن را پیدا نکرده باشید. در ادامه به روش‌ هایی درمان کمال گرایی اشاره خواهیم کرد. مهم ترین و اولین قدم آن است که افکار تقویت کننده کمال گرایی را اصلاح و شناسایی نمایید. این افکار می‌تواند اقدامات لازم برای عمل کردن بر مبنای کمال گرایی را فراهم نماید. از طریق لیستی که در ادامه ارائه می‌دهیم مهم ‌ترین افکار خود را شناسایی نمایید.

  از دید دکتر میثم شکری ساز افکاری مانند همه موارد همیشه باید کامل باشد، بدون تکمیل بودن محال است به موفقیت دست پیدا کنم، تنها زمانی ارزشمند هستم که به موفقیت برسم. لیست طولانی از باید ها و نباید ها، بهترین اشتباه مساوی با شکست، شکست غیر قابل تحمل است، برای فرار از ناکامی‌ ها راهی جز کامل بودن نیست، به عنوان یک فرد که کمال گرا می‌باشد ممکن است با چند مورد از باور هایی که ذکر کردیم روبرو شوید.

تست کمال گرایی

افکار کمال گرایانه خود را یادداشت کنید

از دیدگاه دکتر میثم شکری ساز افراد کمال گرا باید افکار خود را یادداشت کنند و به آن ها فکر کنند. به طور مثال افراد با یادداشت کردن افکار خود می ‌توانند با این چالش روبرو شوند که این فکر و تصور از کجا پدید آمده است؟ چه کس می‌گوید اگر کامل نباشم موفق نمی‌شوم؟ چالش پیوسته‌ ای که با افکار ایجاد می‌شود می‌تواند منجر به ایجاد تغییرات قابل توجهی در فرد گردد. در صورتی که بتوانید این کار را انجام دهید و با این چالش روبرو شوید منبع تغذیه رفتار خود را به صورت کامل خاموش خواهید کرد. در این صورت می‌توانید به زندگی عادی و طبیعی خود بازگردید.

برای کنار گذاشتن کمال گرایی باید ها و نباید ها را کنار بگذارید

 درگیر باید ها و نباید ها شدن می‌تواند شما را تا مقدار بسیار زیادی از حرکت به سمت موفقیت باز دارد. سعی کنید در طی روز به بررسی افکارتان بپردازید و تصمیم ‌های خود را مورد بررسی قرار دهید. برخورد با باید ها و نباید ها می‌تواند باعث ایجاد ترس و سکون در فرد شود. به جای استفاده از باید ها از خود سوال کنید من چه خواسته و آرزو هایی دارم؟ به آرزو بر خواسته‌ های خود متمرکز شوید و راه‌ های محقق کردن آن ها را انتخاب نمایید.

این مطلب ادامه دارد…

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *