مقایسه خود با دیگران

مقایسه خود با دیگران از دیدگاه دکتر میثم شکری ساز

مقایسه خود با دیگران یکی از کارهای مخربی است که اغلب ما آن را انجام داده و خود را با اشخاص دیگر مقایسه می‌کنیم. در واقع مقایسه کردن خود با دیگران به یکی از عادت‌های روزمره تبدیل شده و آثار مخربی بر روح و جسم وارد می کند. اثرات ویرانگری چون افسردگی، از دست دادن اعتمادبه‌نفس، حسادت، خشم، نفرت و حسرت  نتیجه مقایسه با دیگران است. معمولا وقتی این عادت های آسیب زا را تکرار می‌کنید، احساساتی چون غبطه خوردن،کسل بودن و یکنواخت بودن وجودتان را فرا می گیرد. همیشه احساس می کنید که دیگران از شما بهتر و موفق تر هستند و زندگی فوق العاده تری تجربه می کنند.

از دید دکتر میثم شکری ساز هنگام مقایسه خود با دیگران فکر می کنید که این تقصیر شما بوده که زندگی خوبی ندارید و افکاری مانند چرا زندگی من مانند زندگی دیگران خوب پیش نمی رود، چرا دیگران خوشبخت هستند، چرا دیگران در کارهای خود موفق هستند، چرا آنها در موقعیت های اقتصادی و اجتماعی قرار دارند مثل خوره شما را می خورند. از نظر روانشناسان، این همان تله مقایسه اجتماعی است که در آن گرفتار شده اید. اگر در این تله گرفتار شوید، به شدت زندگی تان دچار اختلال شده و از نظر روحی و روانی اثرات بدی می گذارد. آیا تا کنون از خود پرسیده اید چرا باید خودتان را با دیگران مقایسه کنید؟

چرایی مقایسه خود با دیگران

از نگاه دکتر میثم شکری ساز مقایسه خود با دیگران یک موضوع جدیدی نیست و در طول تاریخ بشریت مقایسه کردن همیشه وجود داشته ؛ اما چرا واقعا باید خودتان را با دیگران مقایسه ‌کنید؟ دلایل مختلفی وجود دارند که شما را وادار به مقایسه کردن می‌کنند. از جمله می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

ترس و احساس عدم امنیت

ترس و احساس عدم امنیت ساده ترین تاثیر مقایسه خود با دیگران است. اغلب مواقع این احساس با حسادت همراه می شود و زمانی که موفقیت دیگران را در زمینه های مختلف زندگی مشاهده می کنید، دچار وسواس فکری شده و شروع به مقایسه کردن می نمایید. خشم و ترس با مقایسه کردن تشدید می شوند.

مقایسه زندگی خود با دیگران

 بی انگیزه بودن برای بهبود زندگی و رسیدن به موفقیت

به اعتقاد دکتر میثم شکری ساز افرادی که انگیزه لازم برای پیشرفت و توسعه فردی از خود نشان نمی دهند، برای فرار از واقعیت، خود را با اطرافیان خود مقایسه کرده و با احساس حسادت آن را نشان می دهند.

نداشتن اعتماد به ‌نفس لازم

چیزی بدتر از عدم اعتماد به نفس انسان را نابود نمی کند. این گزینه بارزترین دلیل مقایسه زندگی خود با دیگران است. در این حالت به احتمال زیاد دچار خود کم بینی می شوید و پیوسته خودتان را مقصر دانسته و سرزنش می کنید. موفقیت دیگران را در ذهن تان بسیار بزرگ نمایی کرده و پیروزی های خودتان را نادیده می گیرید.   

اندیشه کمال‌گرایی

به اعتقاد دکتر میثم شکری ساز کمال گرایی یک ویژگی است که در آن فرد تمایل شدید به بهترین بودن در تمام جنبه های زندگی دارد. این همان عاملی است که شما را وادار می کند تا خود را با دیگران مقایسه کرده و همیشه این پرسش را در ذهن تان پرورش می دهید که آیا من بهترین هستم یا نه؟ مهم ترین تاثیرات منفی کمال گرایی عبارت هستند از:

  • ناراضی بودن از داشته های خود
  • لذت نبردن از زندگی
  • عدم باور به خود
  • عدم ثبات شخصیتی

نداشتن روحیه منعطف و سازگار با مقایسه خود با دیگران

داشتن روحیه سازگار و منعطف کلید رسیدن به خواسته هایتان است؛ اما زمانی که در تله مقایسه اجتماعی گرفتار می شوید، به جای دیدن توانایی های خود، شروع به تقلید از دیگران می کنید. احساس عدم رضایت کوچکترین آسیبی است که وارد می نماید.

چگونه خود را با دیگران مقایسه نکنیم

آسیب‌های مقایسه خود با دیگران

اینکه چرا به مقایسه زندگی خود با دیگران می پردازید، به فاکتورهای متعددی بستگی دارد. شرایط جسمی و موقعیت هایی که در آن قرار دارید، شما را وادار به این عمل می کند. معمولا کسانی که در تله مقایسه کردن گیر می کنند، احساسات مختلفی را تجربه می کنند. این احساسات همان آسیب های اجتماعی هستند که عوارض ذیل را به دنبال دارد:

 شادی را از شما می‌گیرد

مقایسه کردن خود با دیگران شما را تبدیل به یک انسان افسرده، غمگین و عصبی می کند. شادی و دوست داشتن خود انگیزه های مثبتی به وجود می آورند. به جای حرص خوردن و مقایسه خویشتن با دیگران، در خود احساسات انگیزشی را تقویت کنید. خودکم بینی، عدم اعتماد به نفس و عدم رضایت نتایج عدم شادی و مقایسه کردن می باشند.  

دچار افسردگی می شوید

وقتی شروع به مقایسه خود با دیگران می کنید و خود را در این سوی منفی بی نهایت و دیگران را در آن سوی مثبت بی نهایت در نظر می گیرید، انتظار نداشته باشید که زندگی نرمال، عالی، پر از موفقیت و شادی را تجربه کنید. تنها چیزی که عایدتان می شود، افسردگی می باشد. درست است که مقایسه کردن تنها عامل ایجاد افسردگی نیست؛ ولی می تواند به آن دامن بزند. اضطراب، افکار منفی و استرس پیامدهای مقایسه کردن خود با دیگران می باشد.

پرخاشگر می شوید

عصبانیت های لحظه ای و پرخاشگری، جزو آثار تخریب گر مقایسه زندگی خود با دیگران است. در این وضعیت شما از خود، پدر، مادر، دوستان و اطرافیان احساس نارضایتی می کنید و با کوچکترین موضوعی، عصبانی می شوید. از نظر روانشناسان، پرخاشگری، همان خشم های درونی است که نمود بیرونی پیدا کرده و مقایسه کردن خود با دیگران این مشکل را افزایش می دهد.

در انزوای اجتماعی فرو می روید

عادت مقایسه زندگی خود با اطرافیان، نشانه های دیگری نیز دارد که می توان به انزوای اجتماعی اشاره کرد. تنهایی و انزوا مثل این است که شما خود را پشت درهای بسته حبس کرده اید و مشغول مقایسه کردن دیگران با خود هستید. روابط اجتماعی ضعیف، عدم تحرک فیزیکی، چاقی، خطر خودکشی، زوال عقل، اضطراب، افسردگی و بیماری های قلبی بازتاب انزوای اجتماعی است که در نتیجه مقایسه های اجتماعی به وجود می آیند.  

به انسانی خیال پرداز مبدل می شوید

 گاهی ممکن است هنگام مقایسه خود با دیگران، دچار خیال پردازی های مزمن شوید. به طوری که برای فرار از سختی ها و ناراحتی ها به دنبال یک منطقه امن در رویاهای خود می روید.

بعد از بیان پیامدها و آثار مخرب مقایسه کردن خود با دیگران، دغدغه ای که با آن مواجه هستید، پاسخ به این سوال است که چگونه خود را با دیگران مقایسه نکنیم؟ چه راهکارها و متدهایی وجود دارند تا از این ویژگی شخصیتی مخرب رها شوید.

این مطلب ادامه دارد…