ذهن آگاهی

ذهن آگاهی از نظر دکتر میثم شکری ساز

از دید دکتر میثم شکری ساز ذهن آگاهی در هر فرد باعث افزایش بهره‌وری خواهد شد. معمولاً ذهن هر فرد در ساعاتی از روز در آینده سیر می ‌کند و یا در گذشته حضور دارد و کمتر در زمان حال حضور پیدا می ‌کند. اگر بتوانید ذهن خود را در زمان حال متمرکز نمایید به خود آگاهی خواهید رسید و مسیر موفقیت را در پیش خواهید گرفت.

 با استفاده از تمرین‌ های ذهن آگاهی، تاب آوری شما در برابر انواع استرس و فشار روانی به حداقل خواهد رسید. در این مقاله توضیح خواهیم داد که خود آگاهی چیست و با معرفی تمرین‌ های کاربردی ذهن آگاهی را توضیح خواهیم داد و راه‌ های افزایش آن را شرح می ‌دهیم.

ذهن آگاهی چیست؟

طبق صحبت های دکتر میثم شکری ساز خود آگاهی را تمرینی می ‌دانند که در آن شخص بار ها و بار ها آگاهی را در لحظه کنونی تمرین می ‌کند. معمولاً در این روش باید از تمامی  حواس پنجگانه به درستی استفاده شود. چرا که ذهن باید با زمان حال هماهنگ شود. برای تمرین می ‌توانید در هنگام انجام فعالیت‌ های روزانه این کار را انجام دهید.

 به عنوان مثال در زمان مرتب کردن خانه پیاده‌روی و یا زمان آشپزی باید از حواس دیداری، بویایی و شنیداری خود استفاده نمایید. این کار به هیچ عنوان دشوار نیست چرا که انجام این کار طبیعت و کار اصلی ذهن هر شخص است.

 به طور کلی اندیشیدن و تجزیه و تحلیل از کار های درستی است که ذهن در پی روز باید انجام دهد. اگر ندانید ذهن آگاهی چیست، ذهن به حال خود رها می ‌شود و مدام به دنبال سوژه‌ های جدید می ‌رود. حتی گاهی وقت‌ ها به دنبال داستان‌ هایی است که واقعیت ندارند و انجام این امر و عدم جلوگیری از آن، می ‌تواند باعث بروز مشکلات روحی زیادی شود.

از نگاه دکتر میثم شکری ساز  مشکلات روحی نظیر استرس مزمن، افسردگی و غیره رخ می دهد. این مورد را با یک مثال شرح دهیم تصور کنید که فردا امتحان دشواری دارید و برای آن آمادگی ندارید، قطعاً به نتیجه خوبی نخواهید رسید اما اگر خود آگاهی داشته باشید با تسلط بسیار بالا می ‌توانید امتحان را به خوبی و با نمره بالا پشت سر بگذارید.

 در نتیجه خود آگاهی به یک ذهن شلوغ و پراکنده اجازه می ‌دهد تا به آرامش برسد اما لازم است در نظر داشته باشید رسیدن به این مرحله مستلزم انجام تمرین‌ های مداوم و اصولی می ‌باشد. در ادامه یاد خواهیم داد که چگونه و به صورت گام به گام این مراحل را انجام دهید تا ذهن آگاهی را درون خود افزایش دهید.

 تمرین خود آگاهی برای بازآموزی ذهن در لحظه کنونی انجام می ‌شود. می ‌توان اینگونه گفت که ذهن مانند پدر و یا مادر شخص عمل می ‌کند و مدام فکر را کنترل می ‌نماید و اجازه نمی ‌دهد تا افکار در زمان آینده و یا گذشته سفر کند. ذهن یک کودک زمانی با اراده و نوپا می ‌شود که مسیر ذهن آگاهی را در پیش ‌بگیرد. ممکن است در این راه بار ها شکست بخورد اما هر بار باید با مهربانی با ذهن برخورد شود تا کمتر به گذشته و یا آینده فکر کند و زمان حال را به درستی درک نماید.

مضرات ذهن آگاهی

ذهن آگاهی یک تمرین برای بودن در زمان حال می ‌باشد

 بر باور دکتر میثم شکری ساز سالیان سال است که پیروان سایر ادیان تمرینات مختلفی را برای خود آگاهی انجام می ‌دهند و از فواید آن مطلع می ‌شوند. در علم روانشناسی تقریباً ۴۰ سال است که ذهن آگاهی مورد استفاده قرار می ‌گیرد و تاکنون تحقیقات زیادی در این باره انجام شده است نکته ای که شاید برایتان جالب باشد این است که بیشتر از ۹۰ درصد از افکار، احساسات و اعمال ما به صورت خودکار انجام می ‌شود.

 شاید تا به حال برایتان پیش آمده باشد که وارد اتاقی شوید و بعد از خود بپرسید برای چه به آن اتاق آمده اید یا به طور مثال آهنگی را به عقب برگردانید تا دقیق متوجه اشعار شاعر شوید اما بعد از بازگرداندن آن، مجدد حواستان پرت جای دیگری شود و آن آهنگ را به دقت گوش نکنید.

 این موارد به این معنا است که ذهن در جای دیگری سیر می ‌کند و در لحظه حال حضور ندارد.. در این مرحله خود آگاهی شما کمک می ‌کند تا در زمان حال حضور داشته باشید به بیانی دیگه ذهن آگاهی را می ‌توان این چنین توصیف کرد:

زندگی آگاهانه در زمان کنونی، همراه با پذیرش، بدون آنکه تجربیاتمان را قضاوت کنیم.

مضرات ذهن آگاهی

به اعتقاد دکتر میثم شکری ساز در کنار تمامی  تعاریفی که از خود آگاهی داشتیم مضرات ذهن آگاهی نیز وجود دارد که در ادامه به آن ها نیز خواهیم پرداخت. در بیشتر رسانه‌ های اجتماعی افراد سعی دارند تا تمرینات ذهن آگاهی را مثبت جلوه دهند. به همین دلیل بیشتر افراد این مورد را باور می ‌کنند.

 متاسفانه طبق تحقیقات اخیر مشخص شده است که همیشه این مورد صادق نیست و حتی ممکن است آگاهی برای عده ای مثبت نباشد. بعضی از افراد فکر می ‌کنند خود آگاهی تنها با هدف کاهش استرس انجام می ‌شود. این مورد زمانی مشکل ساز خواهد بود که افراد تمرینات ذهن آگاهی را تنها برای کاهش استرس‌ های کوتاه مدت انجام دهند.

 اگر این چنین رفتار شود نه تنها تعاملات زندگی مختل می ‌شود بلکه عوامل استرس ‌زا نیز در دراز مدت افزایش پیدا می ‌کند. در نتیجه گشودگی فکری غایت خود آگاهی نیست و تنها یک پله برای طی کردن این مسیر می ‌باشد. افرادی که ذهن آگاهی را تنها راهی برای کاهش استرس می ‌دانند این مورد را اشتباه درک کرده اند و مزایای بلند مدت آن را از بین خواهند برد.

 اگر دو مولفه پذیرش و آگاهی به صورت صحیح انجام پذیرد ارتباط قوی بینشان رخ خواهد داد. بعضی از افراد این مورد را طوری تمرین و تکرار می ‌کنند که تضاد در آن ها ایجاد خواهد شد. مواردی که عنوان کردیم از مضرات ذهن آگاهی می باشد.

این مطلب ادامه دارد…

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *