نیچ مارکتینگ

نیچ مارکتینگ از دیدگاه دکتر میثم شکری ساز

از نگاه دکتر میثم شکری ساز نیچ مارکتینگ، نیش مارکتینگ، بازاریابی گوشه‌ ای، گوشه یابی در بازار، بازاریابی جا ویژه، رفتن به سراغ کنج بازار و بازاریابی دنج اصطلاحات داغی هستند که در گوشه و کنار بازار و شبکه های اجتماعی زیاد می شنوید. نیش مارکتینگ چیست و چه مفهومی دارد. فرض کنیم شما می‌خواهید وارد بازار کار شده وکسب‌ و کاری برای خودتان راه‌اندازی کرده و محصولات مدنظرتان را به مشتریان عرضه کنید. چه چالشی پیش رویتان است؟ بزرگترین چالش تان، رقابت با رقبای تجاری بزرگی است که در عرصه محصولات شما فعالیت می کنند. با توجه به رقابت سختی که پیش رو دارید. چه راهکاری به ذهن تان می رسد؟ برای این‌که کسب ‌و کارتان رونق بگیرد چه استراتژی و برنامه‌ای برای بازار دارید؟

استراتژی برخی افراد که کسب ‌و کار خود را جدیدا راه‌ اندازی کرده‌اند، انتخاب قسمتی از بازار است که برای رقبای تجاری ورود به آن بخش بازار اهمیت زیادی ندارد. مفهوم نیچ مارکتینگ به بخش‌های کوچکی از بازار اشاره می‌کند که شرکت‌ های بزرگ به آنها ورود نکرده‌اند. در حقیقت نیچ مارکتینگ یا گوشه بازار به تامین نیازهای خاصی از جامعه اطلاق می‌شود که هنوز رقیب های بزرگتر آن نیازها را برطرف نکرده اند. بارزترین هدف بازاریابی گوشه ای، شناسایی نیازهای قشر مشخصی از جامعه یا همان مشتریان بالقوه است. موفقیت شما در نیچ مارکت به این بستگی دارد که مشتریان به محصول مورد نیازشان، دسترسی داشته باشند.

استراتژی نیچ مارکتینگ

آیا نیچ مارکتینگ به کسب و کارهای کوچک رونق می دهد؟

سوالی که ذهن اغلب کاربران را درگیر کرده، این است که آیا niche marketing  کمکی به کسب‌ و کارهای کوچک می کند؟ به گفته دکتر میثم شکری ساز هدف از نیچ مارکت انتخاب گوشه ای از بازار و تبدیل کردن آن به یک شرکت یا برند معروف در سال‌های آینده است. نیچ مارکت یک استراتژی در کسب‌ و کار است که از طریق آن می توان با بودجه و هزینه نسبتا کم محصولات و خدمات خاصی روانه بازار کرد. بیایید با یک مثال ادامه دهیم. فرض می کنیم قصد ورود به دنیای کسب ‌و کارهای اینترنتی را دارید. می خواهید محصولات الکترونیکی مثل موبایل بفروشید. در قدم اول سایت فروشگاهی برای خودتان طراحی کرده و شروع به فروش آنلاین موبایل می کنید؛ ولی آیا توان رقابت با رقبای بسیار قدرتمند در زمینه خرید و فروش موبایل را دارید؟ سود حاصل از فروش موبایل رقبایتان با شما قابل قیاس نیست. راهکار چیست؟ اگر قرار است، فروش موبایل سودآور باشد، چه نوع استراتژی لازم دارید؟ پاسخ استراتژی نیچ مارکتینگ است.

استراتژی نیچ مارکتینگ چه پیشنهادی می دهد؟ چنانکه گفتیم در همان وهله اول با رقبای بزرگی رو به رو هستید. طبق نظر دکتر میثم شکری ساز بهترین کار این است که بازار هدف خود را کوچک‌تر کرده و با صرف هزینه و سرمایه کمتر محصولاتتان را بفروشید. به نظرتان در این حوزه، چه کالاهایی مناسب فروش در نیچ مارکتینگ هستند؟ چرا سراغ لوازم جانبی موبایل مثل فروش قاب، شارژر و گلس نمی روید؟ با فروش لوازم جانبی موبایل کم‌کم جایگاه خود را در بازار بزرگتر تثبیت کرده و در نهایت در بین فروشندگان تراز اول موبایل قرار می گیرید. این دقیقا همان کاری است که بازاریابی گوشه‌ای انجام می‌دهد.

niche marketing

تصورات نادرستی که درباره نیچ مارکتینگ وجود دارد

از تصورات نادرستی که در مورد بازاریابی گوشه‌ای وجود دارد این است که اغلب کاربران فکر می‌کنند این نوع استراتژی محدود به کسب ‌وکارهای اینترنتی می باشد. این تصور درستی نیست. شما می‌توانید در بازار سنتی از تکنیک نیچ استفاده کنید. برای مثال اگر به شغل کتابفروشی علاقه مند هستید؛ ولی توان مالی آن را ندارید یک کتابفروشی بزرگ و متنوع  ایجاد کنید. به اعتقاد دکتر میثم شکری ساز اول به سراغ مشتریان هدف در سنین خاص مانند 7-14 سال بروید. سپس کار خود را گسترش دهید. دومین تصور غلط درباره niche marketing مربوط به ارائه محصول به یک شیوه در این نوع بازار است. در حالی که انواع جا ویژه وجود دارند که می توانید در آن حوزه فعالیت کنید.  

 انواع تکنیک نیچ

از دیدگاه دکتر میثم شکری ساز افراد هدف شان از ورود به دنیای نیچ مارکتینگ فروش محصولات در بازار هدف خاص و داشتن رقابت کمتر با رقبای بزرگ است؛ اما برای رسیدن به این اهداف چه راهکارهایی پیش رو دارند؟ چندین استراتژی نیچ مارکتینگ وجود دارد که مانند یک چراغ راهنما عمل کرده و مسیرتان را مشخص می کند. برای فعالیت در گوشه دنج بازار 4 تکنیک وجود دارد که عبارت هستند از: 

  • نیچ مارکت بر اساس نوع محصول: در این نوع تکنیک، هدف فروش محصولاتی است که با هزینه و رقابت کمتر، کمک می کنند تا به بازار بزرگتر وارد شوید.
  • نیش مارکتینگ بر اساس موقعیت مکانی: در بازاریابی گوشه‌ای موقعیت مکانی، تقسیم بندی افراد بر اساس محله، منطقه یا محدوده مکانی بزرگ‌تر است. استفاده از برخی سامانه های هوشمند مثل تاکسی آنلاین در شهرها نمونه ای از این نوع استراتژی می باشد.
  • نیش مارکتینگ بر اساس قیمت: در این نوع بازاریابی معمولا محصولات بر اساس قیمت عرضه می شوند و تعداد مشخصی از افراد مشتری این نوع تکنیک هستند. قیمت ها در حد پایین و بالا قرار دارند. برای مثال خرید عطر برند شنل و برند آمواج برای افراد با وضعیت مالی بسیار عالی بوده و هر فردی نمی تواند این محصولات را خریداری کند.  
  • بازاریابی گوشه ای بر اساس شرایط افراد: بهترین استراتژی نیچ مارکتینگ، بر مبنای موقعیت های فردی است. این به این معنی می باشد که بازار هدف مبتنی بر نیازهای فردی طراحی شده است. برای مثال اگر در زمینه فروش تبلت، کامپیوتر و لپ‌تاپ فعالیت می‌کنید، برای رسیدن به رقیب های تجاری، به‌ جای فروش انواع و اقسام تبلت، فقط سراغ تبلت های مخصوص دانش‌آموزان بروید.

این مطلب ادامه دارد…

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *